VIDEO | Medicul nutriționist Mihaela Bilic, sfaturi pentru masa de Paște. Cum mâncăm friptura de miel și ce alimente nu trebuie să ne lipsească

Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune, într-un interviu pentru Gândul, cum trebuie să fie masa ideală de Paște şi cum putem să ne bucurăm de sărbători fără indigestie şi fără a transforma alimentele în bombe calorice.

La masa de Paște, trebuie să avem legume din abundență, drob și carne de miel la cuptor. În schimb, salata de boeuf și sarmalele nu au ce căuta pe masă.

Medicul nutriționist ne recomandă să mâncăm cu încredere și ouăle de Paște, care sunt alimente esențiale, pentru că în gălbenuș găsim „grăsimi importante și bine echilibrate”. Atenție însă ca ouăle să nu fie preparate cu maioneză.

”Uleiul vegetal nu ar aduce niciun beneficiu în plus, și atunci, dacă oul respectiv îl mâncăm cu multe verdețuri și crudități – că e piața plină, castraveți, ridichii, salată, tot ce putem ronțăi proaspăt -, nu poate să fie decât sănătos. În legume avem peste 90% apă, fibre, vitamine, minerale și sub 20 de calorii pe suta de grame, așa că nici nu merită să le numărăm”, mai spune medicul.

La capitolul verdețuri, umpleți masa cu tot ce înseamnă culoare și prospețime și, de-adevăratelea, va fi dietetic. Oul, prin definiție, este un aliment dietetic, are doar 80 de calorii. Chiar și în cura de slăbire proteică mâncăm ouă cu legume și este rețeta perfectă de slăbit.

Mihaela Bilic, medic nutriționist

Drob și borș de miel la masa de Paște

Despre drob, care intră în meniul tradițional de Paște al românilor, medicul nutriționist spune că, fiind un preparat care se face din organe fierte și apoi introdus la cuptor, intră la categoria alimentelor care pot fi mâncate fără stresul surplusului de calorii.

”Organele, și ele, prin definiție, sunt niște proteine pentru care, din punct de vedere al conținutului de grăsime, nu avem nicun stres, deci din nou, un produs care este și sățios și în același timp nu are multe calorii”, explică Mihaela Bilic.

”Nu mai vorbesc de borșul de miel și de stufat. În accepțiunea mea, stufatul este o mâncare de legume cu un pic de carne. În farfurie, partea de ceapă, usturoi verde, sos trebuie să fie mai mult de jumătate din porție, iar carnea să fie o bucățică de 150 de grame. Este din ou fiert, este cu sos de roșii, care crește absorbția fierului”, mai spune Mihaela Bilic.

Medicul spune că, dacă nu mâncăm și multe felii de pâine, ciorba de miel, mai ales dacă este acrită cu borș, intră în categoria alimentelor de slăbit.

La masa de Paște, putem combina tradiția cu dieta, cu cura de slăbire și să ieșim fără kilograme în plus.

Mihaela Bilic, medic nutriționist

Friptura de miel la masa de Paște

Spre deosebire de friptura de vită sau de porc, carnea de miel este un aliment mai fraged. Totuși, carnea trebuie gătită cu atenție, acoperită cu grăsime, pentru a rămâne fragedă la cuptor. O carne gătită prea mult este mai degrabă greu de digerat.

Friptura este și ea un produs ideal de slăbit, dacă punem lângă ea o salată mare, cu frunze multe.

Mihaela Bilic

Medicul nutriționist atenționează că o carne gătită prea mult este mai degrabă greu de digerat. Grăsimea scursă de la carne în cuptor este bogată în calorii, dar ea dă gust fripturii. La momentul servirii, părțile de grăsime se pot îndepărta, ca să rămână doar carnea macră.

Nu trebuie să mâncăm excesiv de dietetic, pentru că, în final, este vorba de dimensiunea porției. Porția corectă de carne trebuie să aibă 150 de grame și, dacă se poate, să nu fie extrem de grasă.

Mihaela Bilic

Dulciurile la masa de Paște

Cozonacul este nelipsit de la masa de Paște și, spre deosebire de prăjituri și de alte produse mai bogate în cremă de unt, și deci mai concentrate, are mai puține calorii.

Cozonacul, pâinea dulce, are avantajul că, fiind crescut, este pufos și ni se pare că mâncăm mult, dar în realitate are o densitate calorică mică. În schimb, o felie de cozonac poate avea calorii dublu față de o felie de pâine. Dacă nu exagerăm însă la număr de felii, cozonacul nu este o prăjitură cu risc.

Mihaela Bilic

Și pasca rămâne un desert delicios, cu aspectul unei tarte cu brânză. Pasca este o îmbinare perfectă între brânza proaspătă de vaci, care în această perioadă este cea mai hrănitoare și mai gustoasă, pentru că este din laptele de primăvară, și coca de cozonac, pufoasă și ușoară. O pască făcută tradițional, în casă, nu ridică probleme alimentare.

Niciunul dintre preparatele de Paște nu are risc nici de indigestie, nici pentru siluetă, de kilograme în plus.

Mihaela Bilic

Sfaturi înainte de masa de Paște pentru cei care au postit

Oamenii care au ținut post, au tendința să mănânce prea mult dintr-o dată la masa de Paște. Sfatul medicului nutriționist este să nu mânânce toate preparatele de Paște la o singură masă, ci treptat.

”Fiecare oră de întârziere pentru organism este binevenită. El are nevoie să repornească motoarele în momentul în care primește o porție mare de proteine, pentru că acestea, fie că sunt din ou sau din carne, sunt mai greu de metabolizat”, explică medicul.

Medicul recomandă ca, în ziua de Paște, la masa de dimineață să se mănânce ou și o bucată drob, la masa de prânz, ciorba și stufatul, iar seara, friptura. Și, de câte ori se poate, multe legume și verdețuri.

Împărțim pe durata unei zile toate preparatele și atunci oferim metabolismului posibilitatea să le digere într-un mod treptat.

Mihaela Bilic, medic nutriționist

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Încă un cablu de comunicații subacvatic a fost tăiat. Care sunt țările afectate
Meteorologii EaseWeather anunță o lună decembrie cum n-a mai fost, în București. Câte zile ninge
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
De ce tace Trump după ce Biden a decis ridicarea interdicției Ucrainei de a folosi...
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum...
Cum arată în realitate misterioasa plajă neagră din Game of Thrones. A devenit unul dintre...
Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană,...
Ce i-a grăbit sfârşitul lui Silviu Prigoană. Autopsia a confirmat o problemă cardiacă, dar apropiaţii...
Acești pensionari români vor primi pensii mărite la 6.720 lei, începând cu 1 ianuarie 2025
Răcire bruscă în toată țara, de la mijlocul săptămânii, cu diferențe și de 15 grade...
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
Carambol cu 16 mașini pe o stradă din Alba Iulia. Traficul în zonă a fost...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ciolacu, Grindeanu si Simonis s-au plimbat in străinătate în avioane private, închiriate de firma Nordis....
Structura IMENSĂ găsită pe fața ASCUNSĂ a Lunii
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
⁠Carmen Grebenișan, fără ascunzișuri. Cum arată vedeta în costum de baie
Ce diagnostic a primit Florin Niță după accidentarea de la meciul România – Cipru. Portarul...
Imagini șocante cu părinții Andreei Cuciuc, din timpul slujbei de înmormântare! Artistul, cu mâinile pe...
VIDEO Daniela Iliescu este gravidă cu al doilea copil! Culiță Sterp și partenera lui au...
Beyonce surprinde din nou! Artista va susține un concert live pe Netflix în ziua de...
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Ce s-a întâmplat după ce o cercetătoare și-a injectat virusuri crescute în laborator în tumoarea...